Ruta pels voltants de Sant Martí Vell

Llarga passejada per descobrir els entorns més propers al poble i gaudir de la tranquil·litat i la bellesa del paisatge agroforestal de Sant Martí Vell.

La ruta comença davant de l’Ajuntament a la plaça de l’església de Sant Martí, temple d’origen romànic datat del s.XIV, reedificat al s.XV i reconstruït al segle XVI.

El 2012 es va fer una restauració integral del temple, on l’aixecament arqueològic va determinar que l’espai ha estat ocupat des del s.II a.C. En una capella de la mateixa església hi ha una petita mostra i uns plafons informatius de les tasques arqueològiques realitzades. A l’exterior destaca especialment per la gran quantitat i el bon estat de conservació de les gàrgoles, que representen un bestiari escultòric fantàstic i divers. El campanar acabat en punxa i força ornamentat presideix les vistes de Sant Martí Vell i el fan fàcilment identificable. Tot i que el temple és d’origen romànic les diferents reedificacions i restauracions li van conferir elements propis de cada època, així l’estil general del temple és gòtic tardà i la façana principal és renaixentista. També s’hi observa un rellotge de sol datat del 1588.

El parament interior és arrebossat excepte en una part de l’absis que presenta els carreus vistos. En les tasques de restauració es van descobrir i repintar els dracs que decoraven tots els arcs de volta, partint de les claus de volta, també decorades amb imatges de sants i bisbes. Aquesta particularitat dels dracs pintats als arcs de volta responen a un model iconogràfic propi de l’època de la contrareforma, que es troba també a l’església de Sant Feliu a Girona, a Sant Pere de Ripoll, i en comptats llocs de Catalunya.

Per seguir la ruta es dona la volta a l’església i s’agafa el carrer de la Font i es baixa fins la petita plaça que formen el carrer del Mig i el carrer de Baix. D’aquí surt un petit camí al costat d’un cobert que conduirà afins al carrer del Torrent per on es deixarà el poble enrere.

Al final del carrer es trenca a la dreta i es segueix el camí asfaltat paral·lel a la carretera. Es creuarà el Puig, una petita agrupació de tres cases, i posteriorment es trencarà a l’esquerra per arribar a la carretera GIV-6701, on seguirem cap a la dreta sempre posant màxima atenció al trànsit i caminant de cares als vehicles pel voral de la nostra esquerra, mai hem de deixar que el trànsit ens atrapi per l’esquena, sempre s’han de veure venir els cotxes i així ells també ens veuen més fàcilment. S’hauran de recorre uns 250 metres per la carretera i just passat el Restaurant la Riera caldrà agafar el camí de mà esquerra que s’endinsa als camps i al bosc.

Es seguirà pel camí creuant aquest petit turó anomenat la Mònica i cobert d’una pineda de pi blanc. Creuant al llarg la pineda s’ha d’arribar a la línia de l’estesa elèctrica i a les restes de la masia de Can Ginestet. En el punt on es creuen els camins caldrà seguir pel de l’esquerra direcció oest, que deixa la hípica C.A.V.A. al sud, passa arran d’un parell de granges i el camí s’obre al paisatge més agrícola de Sant Martí Vell. Un cop s’arriba altra vegada a la carretera de Bordils a Sant Martí Vell, s’agafarà direcció cap a aquest últim per trencar al cap de 90 metres en el primer camí a mà dreta que portarà a dalt dels petits turons del puig Torrat i el puig Mitger.

Un cop creuada la petita serra s’arriba a la carretereta entre Juià i Sant Martí Vell. Cal dirigir-se a l’oest cap a Juià i encara no a 200 metres agafar el trencant a mà esquerra que s’endinsa als primers contraforts de les Gavarres. Aquest nou camí enllaçarà amb el sender de petit recorregut PR-C 195, que es seguirà fins tornar a Sant Martí Vell, passant per Can Noves i la petita vall conreada de la riera dels Boscals.