Ruta dels Veïnats de Madremanya

Passejada pels contraforts de les Gavarres que enllaça veïnats tradicionals i antigues vil·les amb masies espectacular.

Es comença la ruta des del Centre Intergeneracional de Madremanya, un nou espai municipal on s’hi podrà trobar un bar-restaurant, informació turística, lavabos, el centre cívic i altres serveis per la ciutadania. Per accedir-hi amb el vehicle s’aconsella entrar a Madremanya pel trencant del Pedró, l’Eixample, i la zona d’equipaments, aproximadament al quilòmetre 6,5 de la carretera GIV-6701 entre Bordils i Corçà, amb ampli espai d’aparcament.
L’itinerari comença pel camí que neix a la cantonada nord-est d’aquesta àrea d’eixample on es situa el Centre Intergeneracional, allunyant-se del centre històric de Madremanya que serà el destí final del recorregut.
El municipi de Madremanya consta de diversos veïnats que també tenen el seu origen en l’època medieval o en pretèrites vil·les romanes. El primer veïnat que visita aquesta ruta és el del Pedró, situat al nord del municipi, a tocar del casc antic de Madremanya, resseguint la cresta d’una petita serra. El seu origen és la creu de terme i l’anomenada “pedra de les ofrenes”, un petit altar des d’on antigament es beneïa el terme. El travessa de sud a nord el camí del Pedró, amb tot un seguit de, majoritàriament, antics masos ben conservats. Aquest camí, que surt de l’eixample de Madremanya seguint la projecció del carrer de la Creu, arriba fins a l’encreuament conegut amb el nom de Quatre Camins, on es troba amb els camins del Pedró, de la Pera, i el del veïnat de la Vilosa (Sant Martí Vell). La nomenclatura napoleònica de principis del s.XIX designava els veïnats per “cuarteles”, el Pedró, com d’altres dels veïnats, encara conserva les plaques que l’anuncien com a “Cuartel del Norte”.
La creu de terme del Pedró és de trets senzills amb un baix relleu de Crist a la creu i aixecada sobre quatre graons concèntrics de planta circular, aquesta creu substitueix la que va ser destruïda l’any 1936. L’altar de pedra que acompanya la creu és on tenien lloc les antigues processons de la parròquia i es feien les benediccions pertinents.
El recorregut segueix cap el nord fins els Quatre Camins, on es trobar la carretera de Madremanya a Pedrinyà, així com el camí de terra, a mà l’esquerra, que cal seguir vers a l’edificació de la xarxa elèctrica que es veu des de l’encreuament.
En aquesta edificació es trencarà a mà esquerra per agafar direcció oest i dirigir-se directament a les Gavarres. Un cop creuats els camps conreus i un petit clap d’arbres el camí acaba a la carretera principal GIV-6701, on just davant hi neix el camí de Bevià. Caldrà creuar la carretera sempre prenent totes les precaucions necessàries i sense entretenir-se, i seguir el camí uns 800 metres.
El veïnat de Bevià està situat a l’extrem nord-oest del municipi, i hi destaca especialment el gran casal de can Saló, amb dues torres i dos nivells de galeries sobre unes arcades, que li donen un aspecte imponent. Seguint al sud-oest hi ha el mas de ca l’Obert, que juntament amb el mas Saló formen el veïnat de Bevià, anomenat en la divisió napoleònica “Cuartel del Oeste”.
Un cop superat el Mas Saló es segueix pel camí de l’esquerra que pren direcció sud, evitant el camí d’accés a Ca l’Obert. Seguint sempre per aquest camí que mena vers el sud s’arriba a la pista forestal del veïnat de Vilers al Santuari dels Àngels, just després de creuar la rasa de l’estesa elèctrica. Es trenca a mà esquerra per seguir aquesta pista forestal cap a l’est, direcció Vilers.
El veïnat de Vilers està situat a l’oest de Madremanya. El nucli principal és una petita aglomeració de masos situada prop del pla, on trobem cal Bisbe, can Raset, can Castellet, can Quintana i can Canoves. Aquest veïnat està travessat pel camí de Vilers, un antic camí empedrat que el comunica amb el poble de Madremanya, que es creu d’origen romà pel propi nom del veïnat, tot i que les restes d’empedrat que es poden observar són d’època medieval, possiblement d’un arranjament del camí preterit.
Entre Cal Raset i Cal Bisbe s’hi troba el camí tradicional d’anar cap a Madremanya que va directe fins la carretera, on caldrà tornar a creuar posant els cinc sentits al trànsit, i continuar pel camí del davant que finalment arriba a les portes del casc antic de Madremanya.
Un cop al carrer de Sant Esteve es pot optar per seguir-lo a l’esquerra per tornar al Centre Intergeneracional o dirigir-se a l’impressionant casc antic de Madremanya, on veure l’urbanisme medieval d’estrets carrerons empedrats, els arcs dels portals de la muralla, o l’església forti­ficada de Sant Esteve, que presideix la bonica plaça Major.