Ruta de Sant Martí Vell a Sant Joan de Mollet i la Ruta del Ter

Petita ruta d’enllaç entre Sant Martí Vell i Sant Joan de Mollet que permet, als uns enllaçar amb la Ruta del Ter, i als altres emprendre el camí tradicional al Santuari dels Àngels.

El curt itinerari d’encara no 4 km. enllaça els dos petits municipis amb la intenció de proporcionar als habitants d’un i altre poble la possibilitat de connectar amb dues rutes de gran entitat, com són per una banda la Ruta del Ter que passa per Sant Joan de Mollet i permet connectar amb la ruta general d’Ull de Ter a la Gola del Ter, i per l’altra banda el camí tradicional fins al Santuari de la Mare de Déu dels Àngels, sens dubte el referent més important del sector nord de les Gavarres.

En aquest cas la ruta comença davant de l’Ajuntament a la plaça de l’església de Sant Martí, temple d’origen romànic datat del s.XIV, reedificat al s.XV i reconstruït al segle XVI. El 2012 es va fer una restauració integral del temple, on l’aixecament arqueològic va determinar que l’espai ha estat ocupat des del s.II a.C. En una capella de la mateixa església hi ha una petita mostra i uns plafons informatius de les tasques arqueològiques realitzades.

L’exterior destaca especialment per la gran quantitat i el bon estat de conservació de les gàrgoles, que representen un bestiari escultòric fantàstic i divers. El campanar acabat en punxa i força ornamentat presideix les vistes de Sant Martí Vell i el fan fàcilment identificable. Tot i que el temple és d’origen romànic les diferents reedificacions i restauracions li van conferir elements propis de cada època, així l’estil general del temple és gòtic tardà i la façana principal és renaixentista. També hi ha un rellotge de sol datat del 1588.

En les tasques de restauració es van descobrir i repintar els dracs que decoraven tots els arcs de volta, partint de les claus de volta, també decorades amb imatges de sants i bisbes. Aquesta particularitat dels dracs pintats als arcs de volta responen a un model iconogràfic propi de l’època de la contrareforma, que es troba també a l’església de Sant Feliu a Girona, a Sant Pere de Ripoll, i en comptats llocs de Catalunya.
Tornant a la ruta, es surt del poble donant la volta a l’església i s’agafa el carrer de la Font, llavors s’enllaça amb el carrer de Baix i es segueix fins a la carretera. Sempre que es camina per una carretera cal posar màxima atenció al trànsit i caminar pel voral esquerra de la carretera, és a dir que els cotxes vinguin de cares. Cal arribar fins a la carretera general i seguir cap a l’esquerra encara no 50 m. per agafar el trencant de l’hípica C.A.V.A.

Seguint aquest camí que s’endinsa al bosc de la Mònica es passa pel costat de l’hípica i fins la zona del Ginestet, on creua l’estesa elèctrica. Aquí caldrà parar atenció per agafar el camí correcte. Es segueix cap al nord resseguint els primers camps de conreu que obren les panoràmiques cap a la zona més agrícola de la plana. Tot just passat el primer camp de conreu cal trencar a la dreta i seguir fins la petita riera de les Fontanes, que s’haurà de creuar i prendre el camí de l’altre banda cap a l’esquerra, direcció nord altra vegada. A partir d’aquí només caldrà seguir el camí paral·lel a riera fins passar per sota el pont de la carretera de Palamós, i més endavant sota la via del tren, on s’haurà de fer un petit revolt resseguint l’última casa per tornar a passar per la llera de la riera i arribar a Sant Joan de Mollet.

L’entrada al poble es fa pel casc antic on es pot visitar la monumental església neoclàssica de Sant Joan. Va ser edificada a mitjans s.XIX sobre l’antiga construcció romànica que presidia Mollet. La façana clarament neoclàssica està ocupada en bona part per una gran portalada, amb un arc de mig punt sobrealçat sobre la llinda, rematat per un frontó triangular que sobresurt de la façana.

El campanar de base quadrada situat a llevant del temple, avui dia acull tan sols una campana de les quatre que havia tingut abans de la Guerra Civil, una a cada badiu del campanar. La necessitat de metall per a material de guerra va fer que se’n despengessin tres i es deixà la més petita.

L’interior s’estructura en tres naus, separades per grans columnes, que formen un creuer amb cúpula. L’altar major es va fer després de la Guerra Civil per l’artesà Joan Adroher i Gich, que també es va encarregar del remarcable cancell d’entrada i la cúpula del casal. A l’església hi ha un altar dedicat al Sagrat Cor, i un altre de central per oficiar missa. El tresor, entre d’altres peces, està format per un calze gòtic de plata repujada, un calze per a l’aigua beneïda i un reliquiari de Sant Abdó i Sant Senén, ambdós sants molt venerats al poble.
Per enllaçar amb la Ruta del Ter només caldrà arribar-se fins el poliesportiu de Sant Joan de Mollet, on es podrà seguir el ramal cap a l’oest que acaba a Celrà, o seguir a l’est fins a Flaçà i enllaçar amb la ruta general d’Ull de Ter a la Gola del Ter.