Ruta a Santa Maria de Montnegre

Llarga excursió fins a la ermita de Santa Maria, que passa pel puig Montigalar, un dels més alt de les Gavarres i per l’excepcional mirador del Balcó de les Bruixes.

Es comença la ruta des del Centre Intergeneracional de Madremanya, un nou espai municipal on s’hi podrà trobar un bar-restaurant, informació turística, lavabos, el centre cívic i altres serveis per la ciutadania. Per accedir-hi amb el vehicle s’aconsella entrar a Madremanya pel trencant del Pedró, l’Eixample, i la zona d’equipaments, aproximadament al quilòmetre 6,5 de la carretera GIV-6701 entre Bordils i Corçà, amb ampli espai d’aparcament per cotxes i bicicletes.
S’inicia el recorregut direcció al casc antic pel carrer de Sant Esteve fins trobar-se amb la travessera de Sant Esteve on hi ha un plafó d’informació i s’obren les vistes cap a les Gavarres. El recorregut segueix per la travessera per deixar el poble, tot i que és més que recomanable visitar l’impressionant conjunt medieval de Madremanya, de carrerons estrets, arcs de mig punt i l’església de Sant Esteve presidint la plaça major.
Sortint del poble, caldrà creuar la carretera general i prendre el camí que neix just davant direcció al paratge de les Estrades, mas Vidal i can Moratell, sempre posant molta atenció al trànsit.
A partir d’aquí el camí ja no te pèrdua, la petita carretera de se­guida es transforma en pista fores­tal, la qual no s’ha d’abandonar fins arribar al Pont Gran de la Font Picant. L’únic punt que podria portar confusió és el trencant cap al mas Vidal, que es reconeixerà perquè és una corba de 180º, on s’ha de seguir recte i no fer la “paella”.
Un cop al Pont Gran de la Font Picant, recentment restaurat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, el Consorci de les Gavarres i l’Ajuntament de Madremanya, es pot seguir recte per l’estret camí que neix passat el pont i fer una visita al bonic paratge de la Font Picant.
A principis del s.XX l’empresa Hossas Hermanos y Cía. va explotar el recurs sota la marca Manantiales de Nuestra Señora de los Ángeles. Agua Mineral de Madremaña, sense tenir-ne documentació fefaent es creu que aquesta explotació va durar uns 20 anys. Alhora, van ser els promotors de la construcció del pont Gran de la Font Picant i del pont Petit, per facilitar el pas de carros per carregar l’aigua fins al magatzem a peu de carretera. Fins i tot s’hi van plantejar obrir un balneari. Fou declarada d’interès públic l’any 1904 i estigué present a les Exposicions Universals de París (1900) i de Barcelona (1905).
La font és un doll fi, 1,5 metres per sota del nivell del terra, al qual s’hi accedeix per unes escales a l’ús. Les restes de la construcció encara con­ser­ven a una petita habitació que s’usava com a cuina pels treballadors i per servir quelcom als veïns que gaudien de la font com a berenador.
La font picant de Madremanya estar inclosa en l’inventari de Bens Culturals d’Interès Nacional dins la categoria de Zona d’Interès Etnològic de les Gavarres, promoguda des del Consorci de les Gavarres, que també s’ha encarregat de gestionar la restauració del pont Gran, inaugurat el 2015. El pont Gran també estar protegit com a Bé Cultural d’Interès Local des del 2010.
Tornant a la pista forestal, es segueix el recorregut per la pista forestal que agafarà direcció sud-oest i posteriorment direcció sud. En aquest tram entre el Pont Gran i el Balcó de les Bruixes és on es troba el desnivell més pronunciat ja que en aproximadament 1 km. el desnivell a superar és de 125 m. A partir d’aquí segueix la pujada però més suau.
La pista forestal conduirà fins al coll del Portell, on neix el camí que ascendeix fins al Montigalar i el Balcó de les Bruixes. Aquest camí estret i potser una mica emboscat arriba a un petit coll des d’on s’accedeix al Montigalar pel camí de l’esquerra o es carena a la dreta per arribar al Balcó de les Bruixes. Es recomana atansar-se a ambdós miradors ja que les vistes són fabuloses ens tots dos casos. Des del Montigalar la perspectiva és de 360º, amb vistes sobre les mateixes Gavarres es poden veure pano­ràmiques sobre tot l’Empordà fins els Pirineus, i el pla de Girona emmarcat per les Guilleries i Rocacorba. El Balcó de les Bruixes te unes visuals magnífiques de tot l’Empordà, ja que és molt complicat trobar un mirador lliure de la densa vegetació que entapissa les Gavarres.
Tornant al coll del Portell seguim fins la carretera del Montnegre on seguir cap a mà esquerra uns 300 m. fins el trencant de Santa Maria de Montnegre, on es troba l’ermita documentada des del s.XI.
La tornada es farà pel mateix camí, aquest cop sense abandonar la pista forestal principal ja que no caldrà tornar a pujar als miradors.