Restaurant Pirineus, planxa i brasa al polígon de Celrà
El Pirineus, especialitzat en planxa i brasa, és un restaurant que ha aprofitat perfectament la seva ubicació al polígon industrial de Celrà per adaptar-se i cobrir les necessitats dels seus clients.
En Carles Juliol va estudiar a l’Escola d’Hostaleria de Girona. Reconeix que amb 14 anys no tenia clar què fer i s’hi va matricular per provar com es movia a la cuina. Després del primer curs va decidir que s’hi volia dedicar, ja que va trobar una feina didàctica, divertida i que el permetria veure món. Actualment porta el restaurant Pirineus, del qual se’n va fer-se càrrec l’any 2004. Abans del Pirineus, en Carles havia treballat al restaurant Pa amb Tomata de Girona, a El cafè de la Marina de El Port de la Selva, a El Racó de Can Fabes de Sant Celoni, al restaurant del Casino Peralada, a la Masia de Taradell –on per primera vegada va ser cap de cuina-, de cambrer i cuiner a diverses empreses de restauració gironines (batejos, casaments, etc.), al restaurant Can Maikel de Quart, al restaurant del Casino de Lloret de Mar i a diferents restaurants de la costa, com Les Gralles a Santa Cristina d’Aro.
Fins aleshores, el Pirineus era un bar self service de polígon que funcionava des de mitjans dels anys 90. En Carles transforma el negoci en un restaurant de menú diari amb cambrers i l’adapta al que la gent, sobretot la que treballa al polígon, busca a l’hora de dinar, és a dir, poder seure tranquil·lament i tenir un servei àgil, ràpid i agradable.
Malgrat la seva ubicació a l’entrada del polígon industrial de Celrà, en Carles va intentar ampliar la tipologia de la seva clientela amb diverses estratègies, com per exemple fent una carta en teoria més atractiva i oferir sopars, però els esforços no van donar resultats i va optar per agafar definitivament el camí del polígon industrial fomentant les potencialitats que el restaurant té en aquest sentit. Es podria dir que la decisió va ser totalment encertada. Tal com diu en Carles “vaig decidir tornar a les llenties i als macarrons, als plats de tota la vida, introduint de tant en tant algun plat més elaborat que permetés donar més joc a la carta”.
El tipus de cuina que ofereix en Carles s’adapta perfectament a les demandes i necessitats dels clients. Les amanides, verdures, pastes, llegums i peix permeten variar l’oferta i sempre tenen lloc al menú, tot i que planxa i brasa són les protagonistes als fogons del Pirineus. A més, en Carles comenta que se sent molt còmode amb la paella dels dijous, un plat fet al moment i de manera individual per a cada comanda i que ha permès fidelitzar molta clientela.
“vaig adonar-me que, per adaptar-nos a les necessitats dels clients, calia tornar a les llenties i als macarrons, als plats de tota la vida, introduint de tant en tant algun plat més elaborat que permetés donar més joc a la carta” – Carles Juliol
El Pirineus ofereix un menú de productes frescos i del dia, dinàmic, que es penja al web del restaurant i s’envia diàriament a les empreses que així ho sol·liciten. El menú ha anat variant al llarg dels anys, igual que el local on s’ubica el restaurant, el qual va ser remodelat ara fa un any per tal de crear un ambient més modern i agradable.
Actualment, el restaurant Pirineus compta amb una plantilla d’entre sis i set treballadors (segons les necessitats), tres dels quals estan habitualment a la cuina, un a la barra, dos al menjador i un entre la terrassa i el bar. Tot i que es podria dir que en Carles és el cap de cuina del restaurant, la seva figura i tasques no es limiten només a aquesta àrea, sinó que també fa de gerent, cambrer, ajudant, tasques de neteja, etc. Aquesta polivalència també intenta que la tinguin els treballadors del restaurant, ja que això li permet moure fitxa en cas de que hi hagi alguna baixa. En aquest sentit, per exemple, en moments en que hi ha pocs clients, les noies que estan al menjador passen una estona a la cuina o a la barra per veure i entendre la dinàmica i la logística d’aquests espais.
En Carles acumula ja 28 anys d’experiència en el sector de la restauració, cosa que li permet elaborar ell mateix les receptes del menú. És conscient de les limitacions que té, sobretot pel que fa al tipus de client, portar un restaurant a l’entrada del polígon industrial de Celrà. Malgrat aquest fet, en Carles no es resigna i vol seguir innovant i intentant coses noves. La seva creativitat l’ha permès participar en les dues edicions de la campanya Celrà al Plat amb les tapes anomenades El castell de Celrà i El pont de Celrà.