Carnisseria Germans Soler, tradició i artesania

Ens hem reunit amb en Carles Soler, de la Carnisseria Germans Soler de Celrà, per saber més sobre el seu negoci. Modernitat, tradició i artesania al Ter Gavarres.

Si hi ha un local que crida l’atenció a la carretera de Palamós al seu pas per Celrà és el de la Carnisseria Germans Soler. La singularitat de la façana de l’establiment, que combina el blanc i negre amb el vidre de l’aparador i les lletres grogues del balcó, conviden a entrar i observar simplement la distribució de l’espai i els productes artesanals que ofereixen. L’establiment, reformat al 2015 per l’arquitecte Pau Sarquella, va rebre el premi d’arquitectura internacional Das erste Haus: Bauwelt Preis 2015, que atorga i organitza la prestigiosa revista alemanya Bauwelt en reconeixement a la feina feta per joves arquitectes.

Aquesta àmplia i moderna façana no amaga però la tradició familiar que hi ha al darrera. Els coneixements sobre la matèria d’en Carles han estat adquirits amb els anys, i van començar a transmetre’s de pares a fills quan ell, de petit, ja “vivia” a la carnisseria dels seus pares a Bordils. Amb el pas dels anys, en Carles ha pogut experimentar des de les matances fins a l’elaboració dels productes i la gestió del negoci.

La tradició familiar va continuar quan en Carles i el seu germà van decidir, el 1994, obrir la carnisseria de Celrà. Actualment, Germans Soler també continua regentant la carnisseria de Bordils, on hi ha part de les instal·lacions, tals com un obrador, els assecadors i els forns, que permeten elaborar molts dels seus productes. Al local de Celrà, a part de l’aparcament i de la botiga, també hi ha un obrador on, sobretot en Carles, hi passa hores preparant tot el que després s’ofereix al públic. La seva dona, la Glòria, és qui passa més estones darrera el mostrador, oferint productes totalment artesanals i de primera qualitat als clients. L’única cosa que s’ha perdut de la tradició familiar arran de la jubilació dels pares ha estat la matança dels animals.

Al llarg dels anys, a Germans Soler hi ha dos productes estrella que sempre han destacat: la botifarra dolça i el pernil dolç. En Carles destaca que la botifarra dolça és un producte molt arrelat al Gironès, elaborada amb carn magre de porc (la mateixa que la llonganissa) amb una base de llimona, sucre i una mica de canyella, i deixada assecar igual que els fuets. Antigament, en anys que no feia fred excessiu, es feien botifarres dolces enlloc de llonganisses, ja que és un producte que  dura més.

“els nostres coneixements provenen de la tradició familiar, i ens caracteritzem per ser una carnisseria que ofereix productes totalment artesanals”

De cares al futur, en Carles i la Glòria es centren en el dia a dia, treballant per continuar oferint productes de primera qualitat als seus clients, posant especial atenció en no perdre l’essència de Germans Soler. D’aquesta manera, tradició i treball artesanal continuaran sent les paraules clau del negoci.

Dades de contacte

  • Carretera de Palamós, 56 - 17460 Celrà
  • 972 494 162
  • germans.soler@gmail.com
Carnisseria Germans Soler Celrà tradició i artesania