Can Sixte Alzina, una aposta pels productes de proximitat

Entrevista amb en Joan Coll Sala per conèixer en profunditat Can Sixte Alzina, un dels negocis celranencs amb més història i sensibilitat vers el producte de proximitat.

Per conèixer els orígens de Can Sixte Alzina cal remuntar-se a la dècada dels anys 40 del segle passat, quan la família de pagès d’en Joan, a la masia, cuidava els camps i produïa el que consumia, des del pa fins als productes d’horta. L’avi Joan (avi de l’entrevistat), disposava de molí, on els pagesos de la zona hi portaven a moldre el blat de moro per fer farinada pels animals. Amb el temps, i veient que la quantitat de productes que es podien produir era més gran que el necessari per al consum de la família, es varen començar a comercialitzar certs productes, tant al mercat de Girona com a l’entorn proper de Celrà. D’aquesta manera, començaren a vendre els primers productes de proximitat, comestibles, animal viu, gra, etc.

El primer local de Can Sixte Alzina estava ubicat al carrer Parets, on actualment hi ha el molí. El negoci va anar creixent fins que l’11 de novembre de 2011 es va obrir el local actual, que va permetre guanyar espai i donar un millor servei als clients. La petita botiga es va convertir en l’agrocomerç actual, el qual ha anat diversificant la seva oferta per tal de cobrir les necessitats dels usuaris, tant pagesos de la zona com famílies del municipi.

Actualment, a Can Sixte Alzina hi treballen set persones. Ubicats fora de la botiga hi ha dos nois: un que s’encarrega del molí, on es produeix cereal per a la ramaderia i que es ven en sacs, i un altre noi que fa el repartiment. Les altres cinc persones (tres dones i dos homes) es reparteixen les tasques de la botiga, que van des de l’atenció al públic, l’administració, la reposició de productes, etc. Les tasques dels treballadors es porten a terme en els diferents espais de què disposa el negoci: el molí, el magatzem, una nau al polígon industrial i la botiga, la qual també disposa d’un magatzem i és on hi ha les oficines del negoci. A la part exterior també hi ha aparcament a disposició dels clients.

Can Sixte Alzina s’ha anat adaptant a les demandes dels consumidors. La tendència els darrers anys en relació als hàbits de consum, que fa que es valori la proximitat dels productes, ha fet que Can Sixte Alzina seguís apostant per aquest tipus de producte, el qual l’ha caracteritzat des dels seus inicis.

“la gent valora cada vegada més el producte de proximitat i ecològic, i dona molta importància a l’alimentació”

En Joan comenta que “la gent valora cada vegada més el producte de proximitat, que hi hagi com menys intermediaris millor, conèixer el pagès, saber d’on provenen els productes”, i destaca l’augment de la demanda de productes ecològics, ja que “la gent dona molta importància a l’alimentació i vol consumir productes de qualitat”. En aquest sentit, molts dels pagesos amb qui treballen també s’han adaptat a aquesta demanda.

El fet que el consumidor sàpiga la procedència dels productes els ha permès fidelitzar molts clients. En aquest sentit, hi ha gent que cada any demana aquell producte que havia consumit la temporada anterior, com per exemple molts dels productes d’horta, els quals es poden consumir el mateix dia que s’han collit.

Can Sixte Alzina pretén continuar oferint productes de proximitat i ecològics a la ciutadania, vol escoltar els clients i seguir adaptant-se a les seves necessitats i, d’aquesta manera, seguir sent un referent no només a Celrà, sinó a tots els municipis del Ter Gavarres.

Can Sixte Alzina molí

Dades de contacte