Cal Rei Vinyes, masia de turisme rural ideal per a famílies i grups

Entrevista a Cal Rei Vinyes amb l’Empar Vaqué, pionera del cicloturisme a les comarques gironines, que ens ha explicat els orígens de la masia i com ha evolucionat fins a l’actualitat.

Durant els segles XVIII i XIX, l’activitat més estesa a les masies catalanes era l’agrícola-ramadera-forestal, però cap al segle XX aquesta activitat es va anar perdent i cap al 1980 Cal Rei Vinyes, a Celrà, es va posar en venda. Poc després, al 1983, la masia va ser adquirida per dues famílies de Barcelona que buscaven una casa gran per compartir. La seva ubicació en un entorn rural, al peu de les Gavarres, en un municipi amb serveis bàsics i una escola que responia a nivell pedagògic amb un model educatiu pioner i que s’adequava al que cercaven les famílies per als seus fills, van ser aspectes clau perquè Cal Rei Vinyes fos el lloc escollit. Una d’aquestes famílies era la de l’Empar Vaqué.

Quan els fills es van fer grans i van marxar de casa, juntament amb altres circumstàncies, l’Empar i el seu marit van replantejar-se què fer amb la masia ja que, per a dues persones, es va convertir en un espai massa gran i poc funcional. Calia començar una nova etapa i, en paraules de l’Empar “tot i que era necessari donar un nou ús a la masia, nosaltres no la volíem vendre, no ens en volíem despendre, de manera que la solució era convertir-la en un establiment de turisme rural per llogar, tal com ha passat en molts casos arreu de Catalunya. Això et permet conservar la casa en bon estat,  mantenir un patrimoni, donar-li una rendibilitat i seguir fent-ne ús i gaudir-la quan no hi ha clients”. Aquest pas es va fer ara fa uns deu anys.

Tal com s’ha comentat, Cal Rei Vinyes es troba a Celrà, ubicada en un entorn totalment rural, però amb el valor afegit d’estar a prop de Girona, l’aeroport, l’autopista, la Costa Brava i en un municipi amb estació de tren i serveis bàsics. Aquest caire rural ja es deixa entreveure quan es transita pel camí que porta fins a la masia i s’allunya de la zona urbana del municipi, cap al peu de les Gavarres. I més quan un es situa davant la façana principal, on al seu darrera hi ha una zona de prats i a la part esquerra comença una zona boscosa dins la mateixa finca. A la part exterior també hi ha el jardí, una barbacoa, una zona de jocs i l’aparcament. A més, a fora també s’hi ubiquen la piscina amb barbacoa i cuina, un element de la casa que l’Empar considera clau a l’estiu, i que s’emplaça on antigament hi havia l’hort de les famílies.

Tot i estar a prop d’infraestructures i serveis bàsics i de ser un allotjament perfectament adaptat a la vida moderna, Cal Rei Vinyes manté el seu caràcter rural i la seva autenticitat. 

Cal Rei Vinyes disposa actualment de nou habitacions i 20 places (el mínim per llogar-la es de 10 persones i en exclusiva per un sol grup, per tal de que els clients puguin gaudir de la casa en total tranquil·litat). Fins l’any passat, la capacitat era de 15 places distribuïdes en set habitacions. Aquest canvi es va produir quan Cal Rei Vinyes va canviar la modalitat d’allotjament que tenia, passant de ser allotjament de turisme rural a un habitatge d’ús turístic. La modificació però, no va canviar l’essència de la masia, que ha mantingut en tot moment el seu caràcter rural i elements originals, com les rajoles del terra, les bigues, els armaris, els festejadors, els lavabos, la façana, etc. L’autenticitat de la casa es combina amb totes les necessitats de la vida moderna actual, tals com moderns electrodomèstics, TV, calefacció, wifi, etc.

A part de les habitacions, la casa també compta amb una àmplia cuina, un menjador, sala d’estar, una petita zona de lectura i dues sales polivalents, que –tot i que procuren no fer-ho- es poden llogar a part, i on s’hi porten a terme esdeveniments de diferent tipus, com reunions d’empresa o cursos de ioga. Les habitacions i aquests espais ocupen una superfície d’uns 800 m2 distribuïts en tres plantes (planta baixa, primer pis i golfes), mentre que la finca s’estén aproximadament en una superfície de 10.000 m2.

Pel que fa a la tipologia de clients de Cal Rei Vinyes, l’Empar comenta que a l’hivern costa llogar la casa entre setmana, a excepció de la gent que ve a fer activitats relacionades amb l’Animal a l’Esquena (www.lanimal.org), els quals es solen allotjar a la masia. El client habitual d’aquesta època de l’any, però, lloga la casa els caps de setmana i prové bàsicament de Barcelona i el seu entorn, tot i que també n’hi ha d’altres indrets de Catalunya que troben en Cal Rei Vinyes el lloc ideal per fer una trobada familiar o d’amics.

A l’estiu (juliol i agost), la casa es lloga per setmanes senceres de dissabte a dissabte, i el tipus de client varia respecte a l’hivern. Es tracta bàsicament de clients estrangers (Cal Rei Vinyes treballa amb agències de viatges estrangeres) i, tot i que la majoria són francesos, anglesos i holandesos, a la masia s’hi ha allotjant gent provinent d’altres punts d’Europa i de la resta del món. L’Empar destaca que alguns dels clients que tenen s’han allotjat a la casa més d’una vegada.

De cares al futur més immediat, l’Empar comenta que tenen la necessitat, almenys durant un temps, de fer una pausa i consolidar i treure rendiment de les adequacions i millores que els darrers anys s’han fet de manera pràcticament ininterrompuda, tals com la neteja del bosc, l’habilitació de l’aparcament, la millora zona de la piscina i el porxo o l’adequació de la zona de jocs infantils i de l’antic garatge com a sala per fer-hi activitats diverses.

Cal Rei Vinyes famílies empreses
Cal Rei Vinyes famílies empreses

L’Empar Vaqué és llicenciada en geografia. Ha sigut professora a la Universitat de Girona, però el seu marcat caràcter emprenedor va fer que la seva vida prengués un altre camí quan va veure l’oportunitat de vendre territori i uns recursos turístics diferents al que era habitual i, a més, fer-ho fora de temporada. Coneixia els paquets turístics en bicicleta (rutes + menjar + allotjament + transport d’equipatge) d’haver-los fet amb el seu marit en altres països d’Europa i  va pensar que era un model que es podia plasmar a l’Empordà i Girona. En aquest sentit va ser pionera a Girona i, amb la creació a finals dels 90 de l’empresa Cicloturisme i Medi Ambient, va començar a vendre  els primers paquets cicloturístics a l’Empordà, territori idoni per a tal fi donada la seva excel·lent xarxa secundària de carreteres i camins, varietat de paisatges, allotjaments, restaurants i indrets interessants. El negoci va anar creixent fins a poder treballar amb diferents turoperadors europeus que venien els paquets.

Els paquets que venia incloïen l’allotjament, que en les primeres fases del negoci es feia a cases de turisme rural, però que va anar evolucionant i incorporant hotels. Fins que l’Empar va voler tenir el seu propi hotel i va comprar un molí en ruïnes a Torroella de Montgrí, el qual va restaurar fins convertir-lo en l’actual hotel Molí del Mig, inaugurat el 2006, i especialitzat en cicloturisme. D’aquesta manera es posava en marxa el segon projecte de l’Empar.

Cal Rei Vinyes, el tercer projecte, és una mica posterior (2008). La idea inicial era especialitzar l’allotjament en cicloturisme, però amb el temps s’han adonat que el tipus de client de Cal Rei Vinyes té un altre perfil i que prefereix gaudir de la casa i el seu entorn. Tot i que a la casa hi ha bicicletes i informació sobre rutes a disposició dels clients, la majoria no les fa servir.

L’Empar té clar que en el sector del turisme cal diferenciar-se en alguna cosa, i tot i que la idea inicial fos el cicloturisme, l’evolució ha portat a Cal Rei Vinyes a especialitzar-se i ser el lloc ideal per a famílies, i grups d’amics i en el lloguer dels espais polivalents per a tallers de ioga, cursos i varietat d’activitats.

“En el sector del turisme cal diferenciar-se. En aquest sentit, Cal Rei Vinyes, a més de la seva oferta familiar, és l’espai ideal per a trobades d’empreses i per a realitzar-hi cursos i tallers, donada la seva disponibilitat de sales polivalents.” Empar Vaqué

Dades de contacte

  • Veïnat de Can Serra, 1 - 17460 Celrà
  • 616 83 96 80 / 629 31 80 57
  • reivinyes@gmail.com